Skip to main content
15 april, 2024
Volg ons:

Je eigen tong inslikken, kan dat eigenlijk wel?

15 april, 2024

Tong inslikken

Over het inslikken van je eigen tong doen geregeld hardnekkige fabels de ronde. Deze fabels komen vooral naar voren bij een botsing van twee spelers op het voetbalveld met verstikking als gevolg. Het is cruciaal om enkele misvattingen over het ‘inslikken van de tong’ uit de weg te ruimen. Een tong kan niet daadwerkelijk worden ingeslikt en via de keel naar de maag gaan. Stikken kan echter wel optreden als gevolg van een bloeding die de tong doet zwellen, waardoor de luchtweg deels of volledig wordt geblokkeerd, een levensbedreigende situatie. Of wanneer door het verslappen van spieren de tong naar achteren zakt.

Een vrijgemaakte luchtweg is van levensbelang

Als de luchtweg niet kan worden vrijgemaakt, is het essentieel om ervoor te zorgen, dat het slachtoffer blijft ademen. Een tracheotomie door professionals kan levens redden, maar vereist veel kennis van zaken of het toepassen van technieken. Buenen, SEH-arts in het Eindhovense ziekenhuis Máxima MC, onderschrijft dat ’tong inslikken’ feitelijk niet mogelijk is en dat de tong eerder naar achteren kan zakken, waardoor een obstructie ontstaat. Hij benadrukt het belang van juiste handelingen om verstikking te voorkomen, zoals het vermijden van vingers in de mond van het slachtoffer.

In geval van nood is snel en adequaat handelen van levensbelang – Te ondernemen stappen die kunnen worden gevolgd:

  1. Blijf rustig: Handel kalm, zelfs in stressvolle situaties, om helder te kunnen denken en snel te kunnen reageren.
  2. Roep hulp in: Bel professionele hulpdiensten zoals 112 om bijstand te krijgen.
  3. Stabiliseer de persoon: Help hem of haar in een stabiele positie te blijven. Wanneer het slachtoffer in stabiele zijligging ligt, ligt het slachtoffer op zijn zij, zodat hij niet makkelijk terugrolt. Hierbij is het hoofd naar achter gekanteld en de mond naar de grond gericht. De luchtwegen worden op deze manier vrij gehouden. Bij een bewusteloos slachtoffer verslappen de spieren in de keelholte. Hierdoor kan de tong in de keel zakken, waardoor de ademweg geblokkeerd kan worden en het slachtoffer stikt. Bovendien is er een risico, dat bij braken de inhoud van de maag in de luchtwegen en longen terecht komt.
  4. Open de luchtweg: Verwijder voorzichtig eventuele meteen zichtbare obstructies. Ga niet met voorwerpen aan de gang om dit te doen.
  5. Voorkom verstikking: Voer de Heimlich-maneuver uit indien nodig.
  6. Wacht op professionele hulp: Blijf bij het slachtoffer totdat professionele hulp arriveert.

Roep altijd professionele hulp in bij het ‘inslikken van de tong’

Eerste hulpverlening is altijd afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de toestand van het slachtoffer. Het is belangrijk om te benadrukken, dat het handelen bij een geblokkeerde luchtweg levensreddend kan zijn. Het moet echter worden uitgevoerd door mensen, die getraind zijn in eerste hulp of medische professionals. Als je niet getraind bent, concentreer je dan op het zo snel mogelijk inschakelen van professionele hulp. Bij twijfel of gevaarlijke situaties is het wachten op professionele hulp en het geruststellen van het slachtoffer tot die tijd essentieel.

Interessante blogs

Lees meer blogs van AmbuWerk Nederland

AmbuWerk Nederland
Redactioneel Team AmbuWerk Nederland
error: