Skip to main content
24 april, 2024
Volg ons:

Stabiele zijligging bij EHBO

24 april, 2024

EHBO stabiele zijligging

Wanneer iemand bewusteloos is kan de luchtweg belemmerd raken, als die persoon op de rug ligt. Dit kan de ademhaling beïnvloeden. Om de luchtwegen open te houden, is het belangrijk om het slachtoffer in de stabiele zijligging te leggen. Hierdoor voorkomt u, dat de tong in de keel zakt. Ook kunt u zo de ademhaling blijven controleren en ingrijpen als dat nodig is.

Hoe legt u iemand in de stabiele zijligging?

 1. Kniel naast het slachtoffer aan de kant van zijn of haar gezicht. Zorg ervoor, dat de benen bij elkaar liggen. Als het slachtoffer een bril draagt, verwijder die dan en leg hem op een veilige plek, voorkeur de hand van de arm die languit ligt. Zo weet de hulpverlening dat de bril bij het slachtoffer hoort.
 2. Plaats de verste arm zodanig, dat u gemakkelijk bij de hand kunt. Pak dan de arm die het dichtst bij u is en leg deze in een rechte hoek ten opzichte van het lichaam.
 3. Buig de verste arm over de borst van het slachtoffer, met de handrug tegen de wang die het dichtst bij u is. Houd deze hand vast, maar duw het hoofd niet opzij.
 4. Pak het been, dat het verst van u af is vast, net boven de knie aan de buitenzijde. Trek dit been op terwijl de voet op de grond blijft rusten.
 5. Draai het slachtoffer naar u toe door aan het gebogen been te trekken, terwijl u tegelijkertijd de handrug tegen zijn wang houdt. Blijf draaien totdat de gebogen elleboog van het slachtoffer de grond raakt of totdat verdere rotatie niet mogelijk is.
 6. Plaats het gebogen been van het slachtoffer zodanig, dat zowel de heup als de knie een rechte hoek vormen. Indien nodig, plaats de elleboog beter op de grond.
 7. Kantel het hoofd van het slachtoffer voorzichtig naar achteren. Plaats de hand onder de wang om de luchtweg vrij te houden. Richt de neus en mond van het slachtoffer naar de grond, zodat vloeistoffen gemakkelijk kunnen weglopen. Let erop, dat de hand de mond niet sluit.

Stabiele zijligging bij kinderen

Bij kleine kinderen draait u ze op hun zij met de mond naar beneden, zodat vloeistoffen gemakkelijk uit de mond kunnen stromen. Eventueel kunt u een klein kussen of opgerolde deken achter hun rug leggen om de houding stabiel te maken. Zorg ervoor, dat er geen druk op de borst is, die de ademhaling kan belemmeren en dat de luchtweg vrij blijft. Oudere kinderen kunnen ook in de stabiele zijligging worden gelegd.

Evaluatie van de ademhaling

Houd voortdurend de ademhaling van het slachtoffer in de gaten. Als u niet kunt zien of horen of het slachtoffer normaal ademt, beoordeel dan de ademhaling met uw handen. Als de ademhaling verslechtert, draai het slachtoffer dan onmiddellijk terug op de rug.

 1. Kniel aan de kant van het gezicht van het slachtoffer. Plaats één hand op de overgang van de buik naar de borst.
 2. Plaats uw andere hand recht tegenover de eerste hand op de rug van het slachtoffer.
 3. Beoordeel nu de ademhaling van het slachtoffer door met uw handen te voelen of de borst en/of buik regelmatig op en neer bewegen.
 4. Ondersteun het achterhoofd van het slachtoffer en duw de heup van het slachtoffer weg van u. Blijf terugduwen totdat het slachtoffer op zijn rug ligt. Let op: ondersteun hierbij het hoofd, zodat het niet op de grond bonkt!
 5. Open na het terugdraaien de luchtweg met de kinlift en beoordeel de ademhaling. Let op, dat u tijdens de kinlift niet op het zachte deel onder de kin drukt. Maar plaats uw vingers op het harde gedeelte van de kin.

Slotconclusie

Als de ademhaling normaal is, leg dan het slachtoffer weer in stabiele zijligging. Zo niet, begin indien nodig met reanimatie en bel 112. Het kan zijn, dat alleen door de kinlift de ademhaling weer normaal wordt. In dat geval moet je de kinlift volhouden totdat een professionele hulpverlener het overneemt. Meer weten over AmbuWerk Nederland? Neem eens een kijkje op onze Facebook pagina.

Interessante blogs

Lees meer blogs van AmbuWerk Nederland

AmbuWerk Nederland
Redactioneel Team AmbuWerk Nederland
error: