Skip to main content
20 maart, 2024
Volg ons:

EHBO wondverzorging bij kinderen – Inleiding

20 maart, 2024

Bij jonge kinderen zit een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje. Zij leren de wereld kennen en ontdekken en zien vaak de gevolgen nog niet in van hun acties. Daarom is het belangrijk om te weten, wat u moet doen als een kind een ongeluk krijgt en daarbij een verwonding oploopt. In deze blog gaan we in op zowel de kleine als de grote verwondingen en wat u in dat specifieke geval moet doen. We geven jonge ouders, maar ook leidsters op kinderdagverblijven en personeel op school de juiste informatie om de jongsten in de samenleving veilig op de been te houden. Het is dus zeer nuttig om EHBO wondverzorging bij kinderen te leren en te kunnen toepassen.

Kleine wonden

Snijwondjes, schaafwondjes en splinterverwondingen kunt u redelijk makkelijk zelf behandelen. Een kleine wond kan het beste worden schoongemaakt door te spoelen met lauw water uit de kraan. Iedere wond is namelijk verontreinigd met ziektekiemen/bacteriën. Normaliter is het lichaam doorgaans goed in staat om deze ziektekiemen binnen 24 uur te vernietigen. Bij het ontbreken van schoon water kunt u een huisontsmettingsmiddel gebruiken.

Grote wonden

De grote, diepe en vuile wonden; denk bijvoorbeeld aan bijt-, scheur- en krabwonden en wonden, die blijven bloeden, moeten na de eerstehulpverlening door een huisarts of in het ziekenhuis behandeld worden. Besef, dat wonden binnen 6- uur gehecht, geplakt of geniet moeten worden. Door bacteriegroei en het afsterven van cellen van de wondrand zal het eindresultaat na die 6 uur niet meer zo netjes gebeuren als binnen die 6 uur.

Welke acties onderneemt u bij?

 • Bel 112 bij diepe wonden in hoofd, hals, borst of buik, bij steekwonden of kogelwonden en bij uitpuilende organen.
 • Duw uitpuilende organen niet terug. Dek ze steriel of zo schoon mogelijk af en maak dit verbandmateriaal nat met schoon water. Let op tekenen van shock.
 • Bij grote niet stoppende bloedende wonden altijd de huisarts of de huisartsen post voor spoedgevallen bellen en of naar de eerste hulp in het ziekenhuis rijden.
 • Bel onmiddellijk de huisarts bij de beet van een ‘wild’ dier. Daar vallen ook katten en honden onder.
 • Ook bij een pijnlijke rode streep direct de huisarts of de spoedarts bellen.
 • Raak wonden niet aan en voorkom infectie.
 • Spoel vuile wonden en kleine wonden met schoon water schoon. Maak de huid rondom de wond schoon met indien beschikbaar een huidontsmettingsmiddel.
 • Dek wonden af met een wondpleister, steriel kompres, een snelverband of een steriel verbanddoek.

EHBO wondverzorging bij kinderen – Infecties

Een wond kan soms roder en dikker worden en meer pijn gaan doen. Dit betekent, dat ziektekiemen zich vermenigvuldigd hebben. Het afweersysteem van het lichaam reageert op deze infectie door extra witte bloedlichaampjes aan te maken, die de ziektekiemen proberen te vernietigen. De kans bestaat, dat het kind daardoor verhoging of koorts krijgt.

Tetanus

Veel kinderen zijn op jonge leeftijd al ingeënt (DKTP). Na volledige inenting biedt deze vaccinatie plus minus 10 jaar bescherming. Wanneer de tetanusvaccinatie langer dan 10 jaar geleden is, adviseer dan de ouders om bij wonden contact op te nemen met de huisarts.

EHBO wondverzorging bij kinderen – Verbinden van wonden

Wonden kunt u afdekken met een wondpleister, steriel kompres of snelverband. Let erop, dat u een kind met ernstig letsel kunt laten liggen, terwijl u de wond afdekt. Kleding die over de wond heen zit, moet verwijderd worden. Raak de wond zelf niet aan. Welk verband u ook aanlegt, ga zo mogelijk voor het kind staan/zitten op 2 knieën. U kunt het kind dan in de gaten houden, zeggen wat u gaat doen en het kind kan zien wat u doet.

Bijt, scheur en krabwonden door dieren

Veel kinderen zijn gek op dieren en kunnen deze onverwacht en plotseling benaderen. Al zijn dieren nog zo betrouwbaar en lief, als ze schrikken kunnen ze gaan bijten of krabben.

Wat doet u bij dit soort wonden veroorzaakt door dieren?

 • Haal eerst het dier weg, omdat het in paniek kan zijn en anders kan reageren dan gebruikelijk.
 • Bel onmiddellijk de huisarts of spoed huisartsenpost in verband met infectiegevaar en eventueel voor vaccinatie tegen tetanus en of hondsdolheid.
 • Maak de wond schoon met lauw kraanwater.

Afgescheurd weefsel

Een grote wond of wond met afgescheurd weefsel moet in het ziekenhuis door een chirurg worden behandeld. Dit geldt ook voor een geamputeerde vingertop of teen. Neem het afgescheurde lichaamsdeel (indien nog aanwezig) mee in een gesloten plastic zakje. Doe dit zakje weer in een ander zakje met smeltend ijs. Het is de bedoeling dat, het afgescheurde lichaamsdeel koel blijft.

Krabben of beten door een dier

Door een krab of beet van een kat kan na enkele dagen een zwelling ontstaan van de lymfeklieren bij de wond of in de hals, lies of oksel. Ook kan het kind temperatuurverhoging krijgen en vermoeidheidsklachten vertonen. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de huisarts in verband met mogelijke kattenkrab ziekte.

Snijwonden

Kleine kinderen spelen graag met papier, maar kunnen zich hieraan snijden. Ook kunnen zij zich snijden aan bijvoorbeeld messen, scharen, naalden of spijkers.

Wat te doen bij wonden en snijwonden?

 • Bel 112 bij een steekwond.
 • Bel de huisarts of huisartsenpost bij wijkende wondranden, wanneer het bloeden niet stopt en bij snijwonden in het gelaat.
 • Spoel de wond schoon onder zacht stromend kraanwater.
 • Maak bij het ontbreken van schoon water een kleine wond schoon met indien beschikbaar een huidontsmettingsmiddel.
 • Geef druk op de wond en houd de wond indien mogelijk omhoog
 • Dek de wond vervolgens af met een wondpleister, steriel kompres of kleefpleister. Bij een snijwond groter dan 1 cm kunnen de wondranden van elkaar wijken en is het bloeden minder gemakkelijk te stoppen. Gebruik dan hecht strips om de wondranden bij elkaar te brengen.
 • Laat een diep zittend voorwerp hoe niet logisch ook in de wond zitten. Verwijdering kan omliggend weefsel beschadigen en de wond versneld laten bloeden.

EHBO wondverzorging bij kinderen – Schaafwonden

Als een kind valt, kan hij gemakkelijk schaafwonden krijgen. Schaafwonden zijn vaak verontreinigd met zand, aarde of grind.

Wat doet u bij een schaafwond?

 • Ga bij grote schaafwonden naar de huisarts of huisartsenpost.
 • Spoel de wond schoon met lauw kraanwater. Gebruik eventueel indien beschikbaar een zacht borsteltje of pincet voor het verwijderen van oppervlakkig zittend vuil als steentjes en autoglas als schoonspoelen met water niet lukt.
 • Maak de schaafwond zo nodig schoon met een zacht borsteltje of schoon nat washandje.
 • Schaafwonden hoeft u niet te verbinden, behalve als er steeds kleding tegenaan komt. Gebruik dan niet verklevend verband.

Nog wat voor de hand liggende tips voor EHBO wondverzorging bij kinderen

 1. Blijf kalm ook als het kind angstig is.
 2. Zorg voor schone handen.
 3. Reinig de wond met lauw water en een milde zeep om vuil en bacteriën te verwijderen.
 4. Dek na reiniging met een steriel gaasje of schone doek de wond af.
 5. Gebruik geen alcohol om te steriliseren.
 6. Let goed op als er voorwerpen in de wond zitten. U kunt de boel verergeren als u dat voorwerp eruit haalt.
 7. Bij een bloedende wond kunt u voorzichtig druk uitoefenen met een schoon verband of gaasje om het bloeden te stoppen.
 8. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of natuurlijk iemand met een gecertificeerd EHBO diploma.

Nieuwsgierig geworden naar EHBO wondverzorging bij kinderen?

Hierboven gingen we in op de behandel methodes, die u kunt inzetten voor de wondverzorging van uw kind of andere kinderen. Er zijn echter nog veel meer opties denkbaar waarbij een kind zich zou kunnen verwonden. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen in de huid, brandwonden, gevaarlijke stoffen op de huid, bevriezingswonden, botbreuken, ontwrichtingen, kneuzingen, spierletsel, oogletsel, neusletsel, mondletsel en insecten steken.

EHBO wondverzorging bij kinderen – Kinder EHBO cursus

Wilt u een volleerd Kinder EHBO-er worden? Dat kan door een Kinder EHBO cursus te volgen bij AmbuWerk Nederland. Hierin leert u hoe te handelen als er wondverzorging bij kinderen noodzakelijk is. AmbuWerk Nederland verzorgt natuurlijk ook EHBO cursussen in de regio Den Haag voor volwassenen.

Interessante blogs

Lees meer blogs van AmbuWerk Nederland

AmbuWerk Nederland
Redactioneel Team AmbuWerk Nederland
error: