Skip to main content
28 december, 2023
Volg ons:

Reanimatie AED Cursus – Gebruik van de AED

28 december, 2023

In onze drukke en vaak hectische wereld is het belangrijk om voorbereid te zijn op onverwachte noodsituaties. Een van de meest cruciale vaardigheden die je kunt leren, is reanimatie in combinatie met het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED). In deze blog zullen we dieper ingaan op wat een AED is, hoe u kunt ontdekken waar er een in de buurt staat, en uit welke onderdelen een AED bestaat. Het volgen van een Reanimatie AED cursus kan het verschil maken tussen leven en dood, en hier leest u waarom.

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator, beter bekend als een AED, is een draagbaar apparaat, dat wordt gebruikt om een elektrische schok aan het hart te geven bij een persoon, die een plotselinge “hartstilstand” heeft. Het doel van de AED is om het normale hartritme te herstellen door onregelmatige elektrische activiteit te onderbreken met een schok, waardoor het hart weer op een normale manier kan kloppen.

De AED begeleidt u stap voor stap door het reanimatieproces

Een AED is ontworpen om door niet-medisch personeel te worden gebruikt en begeleidt de gebruiker stap voor stap door het reanimatieproces. Het is van cruciaal belang om te weten hoe u een AED correct gebruikt. Een snelle reactie kan namelijk in noodsituaties het verschil maken tussen overleven en een tragisch resultaat.

Hoe komt u erachter waar een AED in de buurt staat?

Weten waar een AED zich bevindt, kan van levensbelang zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om deze informatie te achterhalen.

 1. AED-apps en websites: Er zijn specifieke apps en websites die de locaties van AED’s in kaart brengen. Deze tools kunnen u helpen om snel de dichtstbijzijnde AED te vinden in geval van nood.
 2. Openbare plaatsen: Veel openbare plaatsen, zoals luchthavens, treinstations, winkelcentra en sportfaciliteiten, zijn uitgerust met AED’s. Zoek naar AED-borden en raak vertrouwd met de locaties, vooral als u deze plekken regelmatig bezoekt.
 3. Lokale gemeenschapsinitiatieven: Sommige gemeenschappen hebben initiatieven genomen om AED’s op centrale locaties te plaatsen. Informeer bij lokale organisaties, scholen of gezondheidsinstanties om te weten waar AED’s beschikbaar zijn.

Het kennen van de locaties van AED’s in uw omgeving vergroot de kans op een snelle interventie, wat van essentieel belang is bij een “hartstilstand”.

Uit welke onderdelen bestaat een AED?

Een AED bestaat uit verschillende belangrijke onderdelen, die samenwerken om effectieve hulp te bieden bij een hartstilstand. Het begrijpen van deze onderdelen is cruciaal tijdens het volgen van een Reanimatie AED cursus.

 1. Elektroden: Dit zijn de plakkerige pads die op de borst van de persoon worden geplaatst volgens bijgevoegde aanduiding. Ze zorgen ervoor dat de AED een schol kan geven indien nodig en de AED maakt via de electroden een analyse van het hartritme om te bepalen of een schok nodig is.
 2. Hoofdunit: De hoofdunit bevat de elektronica van de AED en de batterij. Het is het centrale brein van het apparaat en bepaalt door meting met electroden of een schok nodig is.
 3. Schokknop: Bij sommige modellen is er een knop, waarmee de gebruiker handmatig een schok kan toedienen als dat nodig is. Dit is echter afhankelijk van het specifieke model van de AED. Er bestaan ook automatische modellen.
 4. Spraak- of tekstinstructies: AED’s zijn ontworpen om gebruikers door het reanimatieproces te begeleiden met gesproken of tekstuele instructies. Dit helpt om de stress in noodsituaties te verminderen en ervoor te zorgen, dat u de juiste stappen volgt. Volgt altijd de instructies van de AED.

Het gebruik van de AED

Het gebruik van de AED bestaat uit de volgende 7 stappen:

 1. Zet de AED aan zodra deze aanwezig is en volg de instructies direct op. Knip of trek de kleding van het slachtoffer open.
 2. Als het slachtoffer veel haar op de borst heeft, scheer je dat indien mogelijk weg. Als de borst vochtig is, maak je de huid droog op de plek waar de elektroden komen. Anders plakken de elektroden niet goed. In de AED tas horen een schaar, scheermes en een handdoekje te zitten. Doe dit snel.
 3. Plak de elektroden op het bovenlijf van het slachtoffer. Op de elektroden staat een afbeelding, waar dat precies moet. Vervolgens drukt u de elektroden goed aan.
 4. Volg daarna onmiddellijk de gesproken opdrachten op en of de aanwijzingen op het scherm van de AED.
 5. Zorg, dat niemand het slachtoffer aanraakt als de AED het hartritme van het slachtoffer aan het analyseren is en wanneer er geschokt moet worden.
 6. Druk direct op de schokknop als de AED dit aangeeft. Volledig automatische AED’s geven zelf de schok af.
 7. Hervat direct na de schok de borstcompressies/beademingen. Doe dit ook als de AED na de analyse geen schokopdracht geeft. Duw tijdens de borstcompressies niet op de draden van de elektroden.

Waarom is het belangrijk om een Reanimatie AED cursus te volgen?

Nu we weten wat een AED is, hoe u de locatie kunt achterhalen, en welke onderdelen een AED heeft, laten we eens kijken waarom het zo belangrijk is om een Reanimatie AED cursus te volgen.

 1. Directe Hulp: Een getraind persoon kan direct hulp bieden in noodsituaties. Reanimatie en het gebruik van een AED zijn levensreddende vaardigheden die de overlevingskansen van een persoon met een hartstilstand aanzienlijk vergroten.
 2. Snelle Reactie: Een cursus leert u hoe u snel en effectief kunt handelen. Tijd is van cruciaal belang bij een hartstilstand. Daarbij is een goed getraind persoon in staat om snel te reageren, waardoor de kans op een succesvolle reanimatie toeneemt.
 3. Zelfvertrouwen: Door een Reanimatie AED cursus te volgen, krijgt u het zelfvertrouwen om adequaat op te treden in noodsituaties. Dit vermindert aarzeling en vergroot de kans op een succesvolle interventie.
 4. Betrokkenheid bij de Gemeenschap: Het volgen van een cursus draagt bij aan de algehele veiligheid van de gemeenschap. Als meer mensen getraind zijn, wordt de kans op snelle en doeltreffende hulp in noodsituaties vergroot.

Reanimatie AED Cursus – Conclusie

Het volgen van een Reanimatie AED cursus en kennis van het AED apparaat is niet alleen een waardevolle investering in uw eigen vaardigheden, maar het draagt ook bij aan de veiligheid en het welzijn van de gemeenschap als geheel. Het is een stap naar een meer hulpvaardige en veerkrachtige samenleving waarin kennis levens kan redden. Grijp de kans om een verschil te maken en schrijf u vandaag nog in voor een Reanimatie AED cursus. Het leven van iemand anders kan afhangen van jouw bereidheid om te handelen.

Interessante blogs

Lees meer blogs van AmbuWerk Nederland

Redactioneel Team AmbuWerk Nederland
error: