Heeft u geen COVID-19 gerelateerde vragen kijk dan hier.
FAQ COVID-19
Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen over COVID-19 andere vragen vindt u op onze gewone FAQ pagina.
Laatst geüpdatet: 23 maart 2022
Alle lessen zijn volledig hervat.We hebben ons wel aan richtlijnen RIVM en veiligheidseisen te houden.
Bent u niet lekker, heeft u koorts of bent u in contact geweest met iemand met Covid?
Test uzelf voordat u naar onze locatie komt.
Persoonlijke lestafels staan op 1,5 meter afstand van elkaar klaar. Deze laat u zo staan.
Ramen in de lokalen blijven de hele dag open in kiepstand voor frisse lucht en ventilatie.
We respecteren elkaars mening en houden rekening met elkaar.
U volgt de aanwijzingen van onze medewerkers op.
Lunch ontvangt u voorlopig nog in de vorm van een lunch op maat op uw lesplek.
Het advies van het RIVM blijft gehandhaafd:
thuisblijven bij klachten en hanteer de eerder gestelde hygiëne maatregelen, zoals goede ventilatie en uiteraard het zorgvuldig wassen van de handen.
Houd voor deze en andere ontwikkelingen altijd de website van de overheid in de gaten.
Laatst geüpdatet: 25 januari 2022
Yes, alle lessen zijn per 22 januari 2022 hervat.
We hebben ons wel aan richtlijnen RIVM en veiligheidseisen te houden.
De verschillende regels en wijzigingen zijn hieronder verzameld:
U houdt 1,5 meter afstand van elkaar, houd rekening met elkaar.
Persoonlijke lestafels staan op 1,5 meter afstand van elkaar klaar. Deze laat u zo staan.
Ramen in de lokalen blijven de hele dag open in kiepstand voor frisse lucht en ventilatie.
We respecteren elkaars mening en houden rekening met elkaar.
U volgt de aanwijzingen van onze medewerkers op.
Mondneusmasker draagt u in de gangen en als u van uw lesplek opstaat.
Hierin is het gebruik van mondkapjes gewijzigd (minimaal medisch mondmasker type II binnen 1,5 meter afstand).
Lunch ontvangt u in de vorm van een lunch op maat op uw lesplek.
Vul uw corona-gezondheidsverklaring die u bij uw uitnodiging ontvangt vooraf thuis volledig in om rij bij de aanmeldtafel te voorkomen.
Het advies van het RIVM blijft gehandhaafd: thuis blijven bij klachten en hanteer de eerder gestelde hygiëne maatregelen, zoals goede ventilatie en uiteraard het zorgvuldig wassen van de handen. Houd voor deze en andere ontwikkelingen altijd de website van de overheid in de gaten.
Laatst geüpdatet: 18 december 2021
Aangescherpte corona-maatregelen per 18 december 2021
Wij werken met gezondheidsverklaringen per lestoegang, deze ontvangt u vooraf en vult u vooraf in.Lees verder op onze uitgebreide info pagina voor de meest gestelde vragen omtrent COVID-19: Kijk op onze FAQ COVID-19.
Laatst geüpdatet: 14 oktober 2020
Het Oranje Kruis heeft haar examinering per 15 juni weer opgestart, uiteraard volgens de richtlijnen van het RIVM en rekening houdend met de veiligheid en gezondheid van alle aanwezigen. Maar hoe werkt dat? Wat betekent dat voor de kandidaten en de examinatoren? Worden er lotusslachtoffers ingezet, en Kunnen alle handelingen dan wel worden getoetst?
Antwoorden op deze en andere vragen zijn te vinden in de aangepaste richtlijnen. Waar eerder het brancheprotocol is opgesteld en aangeboden aan de overheid, geven we in deze richtlijnen antwoord op praktische vragen en bieden we handvatten ter voorbereiding op het examen. Zodat ook opleidingsinstituten met concrete tips en aanwijzingen hun onderwijs op kunnen pakken.
Toevoegingen in de aangepaste richtlijnen van Het Oranje Kruis per 14 oktober 2020
De nieuwe afgekondigde maatregelen van de overheid per 14 oktober 2020 hebben gelukkig geen invloed op de doorgang van onze examens. Het blijft mogelijk examens aan te vragen. Wel zijn er een aantal nieuwe toevoegingen gedaan in de aangepaste richtlijnen, ter bevordering van de veiligheid. Het dragen van een mondneusmasker en handschoen is bij alle examens verplicht voor zowel de kandidaat als de examinator en het lotusslachtoffer. Tevens is er een wijziging voor de inzet van een lotusslachtoffer bij het examen. Het advies geldt nu dat er maximaal 1 lotus wordt ingezet. Bovendien wordt voor alle handelingen, inclusief de levensreddende handelingen, het advies gegeven waar mogelijk een pop in te zetten.
Hand-out voor examenkandidaten
Het is een bijzonder uitdagende tijd waarin we ons momenteel bevinden. Met een toenemend aantal besmettingen van het coronavirus en de daaruit volgende maatregelen van de overheid, begrijpt Het Oranje Kruis dat kandidaten zich afvragen of het nog wel veilig is deel te nemen aan een examen, en welke maatregelen er genomen worden ter bescherming van de betrokkenen. We leren niet voor niets dat het bij EHBO in eerste instantie altijd om de eigen veiligheid gaat. Daarom hebben we een hand-out samengesteld die door de opleider uitgedeeld kan worden aan de kandidaten en die antwoord geeft op deze vragen. De hand-out is als bijlage toegevoegd in het document Aangepaste richtlijnen examens Eerste Hulp van Het Oranje Kruis' en is los hier te downloaden.
Veelgestelde vragen
Vragen die de afgelopen periode veel zijn gesteld zullen we hieronder uiteenzetten. Verdere details en het volledige document 'Aangepaste richtlijnen examens Eerste Hulp van Het Oranje Kruis' zijn hier te downloaden.
Corona-editie Het Oranje Kruis Informatie voor instructeurs
In het ondersteunende document ‘corona-editie Het Oranje Kruis informatie voor instructeurs’ wordt begeleidende informatie voor instructeurs gegeven over diverse onderwerpen aangaande eerstehulpverlening tijdens de coronacrisis, Stop De Bloeding - Red Een Leven, evenementenzorg, onderwijs en examens. Je vindt het document hier.
Eerste Hulp tijdens een pandemie
Het geven van goede en veilige eerste hulp is momenteel anders dan normaal. Daarom heeft Het Oranje Kruis het boekje ‘Eerste Hulp tijdens een pandemie’ uitgegeven. Hierin staan alle eerstehulphandelingen beschreven die toegepast worden ten tijde van het herstelbeleid na een pandemie. Ook is het gebruik van een tourniquet en hemostatisch verband hierin opgenomen. Bestellen kan via Webshop.ehbo.nl.
Download hier de nieuwste examenrichtlijnen EHBO Oranje Kruis versie 14 oktober 2020.
Protocol gereed voor het geven van EHBO- en BHV-cursussen en opleidingen
Met trots kunnen we vertellen dat het protocol om EHBO- en BHV-cursussen te kunnen geven in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij gereed is. Het NIBHV, Het Oranje Kruis, het Rode Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben dit protocol gezamenlijk opgesteld.
In veel beroepsbranches is het verplicht een EHBO- of BHV-cursus te volgen om een beroep uit te kunnen oefenen. Dit geldt onder meer voor BHV-ers, pedagogisch medewerkers, medewerkers van hulpdiensten, paramedici en burgerhulpverleners. Daarbij is het voor organisaties en bedrijven van cruciaal belang dat de bedrijfshulpverleners de juiste kennis hebben van eerste hulp en bedrijfshulpverlening. Met deze kennis worden de overlevingskansen van een slachtoffer aanzienlijk vergroot, bijvoorbeeld na een ongeval, onwelwording of ontruiming tijdens werktijd. BHV- en EHBO-cursussen zijn dan ook noodzakelijk voor de continuering van dagelijkse werkzaamheden binnen instellingen, bedrijven en andere organisaties.
Dit protocol heeft als doelstelling veilig te kunnen herstarten met (praktisch) onderwijs van EHBO- en BHV-cursussen binnen de door het RIVM gestelde maatregelen. In het protocol staan op hoofdlijnen de richtlijnen voor hoe een EHBO- of BHV-cursus doorgang kan vinden, zoals hygiënemaatregelen, hoe de vaardigheden te oefenen met behulp van (reanimatie)oefenpoppen, looproutes, etc. De detailinvulling wordt vervolgens per organisatie verder uitgewerkt.
We adviseren om het protocol goed door te nemen.
AmbuWerk Nederland houdt de ontwikkelingen omtrent COVID-19 (Coronavirus) scherp in de gaten en zal wanneer nodig deze pagina voorzien van nieuwe updates.
Kan ik een opleidingen en herhalingslessen boeken?
U kunt momenteel gewoon opleidingen en herhalingslessen boeken voor na 1 juni 2020.
Alle opleidingen vindt u hier.
Wij hebben door de verwachte drukte extra lessen online gezet na 1 juni 2020.
Alle herhalingslessen vindt u hier.
Gaan herhalingslessen van april 2020 en mei 2020 door?
Alle door AmbuWerk Nederland georganiseerde herhalingslessen van april 2020 en mei 2020 worden herpland, u krijgt zo spoedig mogelijk bericht over een nieuw datum na 1 juni 2020.
Facturen die reeds verstuurd zijn worden wel gehandhaafd met geldende betalingstermijn maar wel meegenomen naar de volgende datum.
U ontvangt daarna een nieuwe uitnodiging voor de nieuwe datum.
Gaan de geplande examens door?
Het eerste onafhankelijke EHBO-examen zal op maandag 15 juni worden afgenomen door een examenteam van Het Oranje Kruis.
Dit betreft het herplaatsen van het EHBO-examen van maandag 16 maart 2020.
De examen-kandidaten zijn op de hoogte gesteld. Zij ontvangen vooraf de nieuwste protocollen.
Mag een examinator mij weigeren als ik verkouden ben of koorts heb?
Om verspreiding van COVID-19 (Coronavirus) zo veel mogelijk te voorkomen, adviseert het RIVM mensen die verkoudheidsverschijnselen hebben, hoesten of koorts hebben om op eigen verantwoording thuis te blijven.
Komt men toch naar een examen, dan moet de examinator om gezondheidsredenen de cursist deelname weigeren.
Doordat mijn hercertificeringstraining is afgelast, vervalt mijn diploma/certificaat binnenkort. Wat moet ik nu doen?
AmbuWerk Nederland gaat in samenwerking met Het Oranje Kruis/ NIBHV momenteel coulant om met vervaldata van EHBO- of BHV hercertificering.
Ouder nieuws:
Wij houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en hebben extra maatregelen genomen en de lessen daar waar nodig voor u aangepast.
Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM aangaande het coronavirus. Onze lessen gaan gewoon door totdat er anders wordt besloten vanuit het RIVM.
Op al onze opleidingen (aanmeldingen, afmeldingen, annuleringen, ziekmeldingen e.d.) zijn onze algemene voorwaarden van toepassing: https://ambuwerk.nl/algemene-voorwaarden
Er is geen sprake van kosteloze annulering.
Nog even voor de zekerheid (RIVM):
Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius én Contact gehad met een patiënt met het coronavirus, of ben je in een gebied geweest waar het coronavirus heerst:
Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen.
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.