Skip to main content
11 juli, 2024
Volg ons:

Wat te doen bij tekenbeet

11 juli, 2024

Inleiding

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat teken zijn en waarom ze een risico vormen. Teken zijn kleine spinachtige parasieten, die bloed zuigen van dieren en mensen. Hoewel ze klein zijn, kunnen ze aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. In deze blog ontdekt u alles over teken, hun risico’s en hoe u uzelf kunt beschermen. Ze weet u precies, wat te doen bij een tekenbeet.

Wat zijn teken?

Teken zijn spinachtige parasieten. Ze hechten zich aan de huid van hun gastheer en voeden zich met bloed. Over het algemeen komen teken voor in grasrijke gebieden, bossen en zelfs in stadsparken. Er zijn verschillende soorten teken, maar de meest voorkomende in Nederland is de schapenteek (Ixodes ricinus).

Hoe ziet je huid eruit na een tekenbeet?

Na een tekenbeet kan je huid rood worden rondom de beetplaats, vergelijkbaar met een muggenbeet. Soms ontstaat er een kleine zwelling. In sommige gevallen kan er een rode ring (erythema migrans) ontstaan die geleidelijk groter wordt, wat een teken kan zijn van de ziekte van Lyme.

Hoe snel starten met antibiotica na tekenbeet?

Na een tekenbeet kan het starten met antibiotica binnen 72 uur de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Lyme verkleinen. Het is echter belangrijk om medisch advies in te winnen voordat antibiotica worden gestart, omdat niet elke tekenbeet leidt tot infectie met de bacterie die Lyme veroorzaakt.

Gezondheidsrisico’s van teken

Het grootste gevaar van tekenbeten is, dat ze ziektes kunnen overbrengen. Bovendien is de bekendste ziekte de ziekte van Lyme, maar er zijn ook andere ziekten zoals anaplasmose, babesiose en tekenencefalitis (TBE).

1. Ziekte van Lyme

   – Oorzaak: De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.

   – Symptomen: Ten eerste zie je vaak een rode kring of vlek rondom de beet (erythema migrans). Verder kunnen vermoeidheid, hoofdpijn, koorts en spier- en gewrichtspijn optreden. Als het onbehandeld blijft, kan de ziekte leiden tot ernstigere complicaties zoals artritis, neurologische aandoeningen en hartproblemen.

2. Anaplasmose

   – Oorzaak: Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma phagocytophilum.

   – Symptomen: Koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen zijn enkele symptomen. Bovendien kan het ernstige complicaties veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

3. Babesiose

   – Oorzaak: Babesiose wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia.

   – Symptomen: In het begin kan het griepachtige symptomen veroorzaken zoals koorts, rillingen, zweten, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. In ernstige gevallen kan het leiden tot bloedarmoede, leverproblemen en nierfalen.

4. Tekenencefalitis (TBE)

   – Oorzaak: Deze ziekte wordt veroorzaakt door het tekenencefalitisvirus.

   – Symptomen: Ten eerste kun je griepachtige symptomen ervaren. Bij sommige mensen kan een tweede, ernstigere fase optreden met hersenontsteking, hersenvliesontsteking of ruggenmergontsteking.

Bescherming tegen tekenbeten

Om te beginnen is het voorkomen van tekenbeten de beste manier om jezelf te beschermen tegen de ziekten die ze kunnen overbrengen. Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen:

1. Draag beschermende kleding

   – Draag lange mouwen en lange broeken. Stop je broekspijpen in je sokken en kies voor lichte kleding zodat teken beter zichtbaar zijn.

2. Gebruik insectwerende middelen

   – Breng insectenwerende middelen aan op blootgestelde huid en kleding. Kies bij voorkeur producten die DEET, picaridine of permethrine bevatten.

3. Controleer jezelf en anderen

   – Controleer jezelf, je kinderen en huisdieren grondig op teken na een wandeling of tijd doorbrengen in grasrijke of bosrijke gebieden.

4. Verwijder teken snel en veilig

   – Gebruik een tekentang om de teek zo dicht mogelijk bij de huid te pakken en trek voorzichtig maar stevig. Vermijd het draaien of knijpen van de teek.

5. Onderhoud je tuin

   – Houd je gazon kort gemaaid, verwijder stapels bladeren en hout, en creëer een barrière van grind of houtspaanders tussen gazon en bosrijke gebieden om teken te weren.

Wat te doen bij tekenbeet – Conclusie

Samenvattend kunnen tekenbeten ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je jezelf en je geliefden beschermen. Wees altijd alert en controleer regelmatig op teken na buitenactiviteiten. Tot slot, bij twijfel of als je symptomen ontwikkelt na een tekenbeet, neem contact op met de huisarts voor verdere informatie en behandeling. Meer weten over AmbuWerk? bezoek ook eens ons Instagram account.

Blijf veilig!

Interessante blogs

Lees meer blogs van AmbuWerk Nederland

Redactioneel Team AmbuWerk Nederland
error: