Skip to main content
16 april, 2024
Volg ons:

AED Controleren: HELP! De AED piept!

16 april, 2024

Een automatische externe defibrillator (AED) is van onschatbare waarde in noodsituaties zoals een hartstilstand. Maar wat als je AED begint te piepen? Deze signalen kunnen duiden op problemen met de accu spanning of elektroden. Laten we dieper ingaan op deze kwesties en ontdekken wat je moet doen als het AED apparaat piept.

AED apparaat, Reanimatie AED cursus

Waarom Piept Een AED? Problemen met accu spanning en elektroden

1. Problemen met accu spanning

De accu van een AED is van vitaal belang voor zijn goede werking. Een pieptoon kan aangeven dat de accu moet worden opgeladen of vervangen. Dit kan veroorzaakt worden door:

  • Onvoldoende opladen na gebruik: Na gebruik moet de accu onmiddellijk worden opgeladen om ervoor te zorgen dat de AED gereed is voor de volgende noodsituatie.
  • Verouderde accu: Net als bij andere batterijen heeft de accu van een AED een beperkte levensduur. Na verloop van tijd kan deze zijn capaciteit verliezen en moet worden vervangen.
  • Onderhoudsproblemen: Onvoldoende onderhoud kan leiden tot accuproblemen, zoals corrosie op de aansluitingen of slechte verbindingen.

2. Elektroden aan vervanging toe

Naast de accu zijn ook de elektroden cruciaal voor een goede AED-werking. Problemen hiermee kunnen leiden tot pieptonen en omvatten:

  • Verlopen houdbaarheid: Elektroden hebben een beperkte houdbaarheid en moeten regelmatig worden gecontroleerd op vervaldatum. Verlopen elektroden plakken mogelijk niet goed meer en zijn minder effectief bij het toedienen van een schok.
  • Slechte hechting: Onvoldoende hechting aan de huid kan leiden tot slechte geleiding en dus een gebrek aan effectiviteit bij het toedienen van een schok.
  • Beschadiging: Fysieke schade aan de elektroden kan leiden tot pieptonen. Beschadigde elektroden moeten worden vervangen.

Wat te doen bij een piepende AED:

Als je een piepende AED tegenkomt, is snel handelen essentieel:

  • Zet de AED aan en luister naar welk probleem wordt gesignaleerd.
  • Controleer de accu spanning: Zorg ervoor, dat de accu voldoende is opgeladen of vervang deze indien nodig.
  • Controleer de elektroden: Controleer de houdbaarheidsdatum en de hechting aan de huid. Vervang ze indien nodig.
  • Voer regelmatig onderhoud uit: Zorg voor regelmatig onderhoud, inclusief het controleren van de accu en elektroden, om ervoor te zorgen dat de AED altijd gereed is voor noodsituaties.

Conclusie AED controleren

De frequentie van onderhoud kan variëren per AED, maar het vervangen van de elektroden is een must, aangezien ze langzaam verouderen door uitdroging en corrosie, waardoor hun hechting en geleiding verminderen. Daarnaast is het periodiek vervangen van de accu noodzakelijk, omdat deze langzaam leegloopt en veroudert. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de AED om dit onderhoud uit te voeren. Hoewel er geen wettelijke verplichting of controle is, bieden sommige leveranciers herinneringsservices en onderhoudscontracten aan. HartslagNu voert enige controle uit op de AED’s die bij hun netwerk zijn aangesloten. Mocht u ooit een AED proberen te gebruiken die niet functioneert, ga dan door met reanimeren en vraag iemand om een andere AED te halen.

Interessante blogs

Lees meer blogs van AmbuWerk Nederland

AmbuWerk Nederland
Redactioneel Team AmbuWerk Nederland
error: